Ikast er bedst til sammenhold - og Brande skal tage sig sammen

Jan Svendsen

Af Jan Svendsen, tidligere byråds- og amtsrådsmedlem (S)

En analyse af de personlige stemmetal ved byrådsvalget i Ikast-Brande Kommune giver en overraskende konklusion, som fremgår af det følgende. Lige siden de personlige stemmetal dukkede op, har jeg undret mig. Hvordan kunne det gå så skævt?

Resultatet af valgte medlemmer viser klart, at den nordlige del af kommunen med den tidligere Ikast Kommune vinder en klar sejr over den sydlige del af kommunen med de tidligere Brande og Nr. Snede kommuner.

I et tidligere læserbrev har jeg ønsket de fem fra Brande til lykke med valget og ansvaret, for de har virkelig noget at rette op på i den demokratiske skævhed i byrådet og især ved fordelingen af magt. 11 af 12 poster som formand og næstformand i de stående udvalg går til den nordlige del, mens den sydlige del bliver spist af med en næstformand. I nuværende periode har vi trods alt en formand og en næstformand. Er de nordlige politikere bedre kvalificerede? Er de bedre til det politiske spil? Taler de mere sammen? Holder de mere sammen?

Er de sydlige byrådsmedlemmer for tilbageholdende? Er de for dårlige til at holde sammen? Er de valgt med for svagt mandat?

Derfor har jeg analyseret valgets personlige stemmetal, og her gemmer sig en stor del af forklaringen på det skæve resultat – og her har vi på tværs af partier en øjenåbner for os i Brande og Nr. Snede. Fælleslisten har jeg undladt at analysere, for det siger sig selv, at alle personlige stemmer tilfaldt en lokal kandidat, for det var de jo alle!

Stemmer personligt i Ikast

Jeg har gennemgået, hvordan kandidaterne fra Socialdemokratiet, De Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre har fået deres stemmer i de tre sammenlagte kommuner, som de følgende bynavne dækker over. Analysen omfatter udelukkende de personlige stemmer, og jeg tager forbehold for små regnefejl.

Hos Socialdemokratiet hentede de 10 kandidater i Ikast så meget som 97,7 procent af partiets personlige stemmer på liste A i Ikast. I Nr. Snede 79,4 procent til tre kandidater og i Brande kun 50,9 til den enlige kandidat.

De konservative havde syv kandidater i Ikast og scorede 94,5 procent. De to i Nr. Snede hentede 70 procent og de tre i Brande 75 procent.

Hos Dansk Folkeparti beholdt de seks kandidater i Ikast 95,6 procent. I Nr. Snede hentede de to kandidater kun 41,2 procent og i Brande 84,7 til de tre kandidater.

Venstre har topscoreren til de ni kandidater i Ikast med 98,1 procent af partiets personlige stemmer i Ikast. Fire kandidater i Nr. Snede og de tre i Brande måtte nøjes med 77 procent.

Ser vi samlet på analysen, så havde de fire partier i den tidligere Ikast Kommune 32 kandidater, som hentede så meget som 97 procent af de personlige stemmer i den tidligere Ikast Kommune. For Nr. Snedes 11 kandidater blev resultatet 69,7 procent. De 10 kandidater i Brande scorede 73,4 procent.

Tallene viser en særdeles tydelig og til dels overraskende konklusion: I den nordlige del af kommunen er de simpelthen klart bedst til at stemme på deres egne kandidater. De holder sammen. I den sydlige del af kommunen halter vi langt bagefter, så vi skal virkelig tage os sammen næste gang.

Lidt provokerende vil jeg slutte: Så tror da pokker, at ”dem fra Ikast bestemmer det hele!”

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2023