Hvordan landsbyerne overlever

Af Holger Laursen, Radikale Venstre Ikast-Brande

I Ikast-Brande kommune er der 8 landsbyer med 200-800 beboere. Med under 200 indbyggere, men markeret som „bymæssig bebyggelse“ på et 1:100.000 kort, er der yderligere en halv snes, med en følelse af samhørighed i lokaliteten. Alle kæmper de en kamp for overlevelse, hvor skolelukning, lukning af den lokale købmand og faldefærdige, forladte boliger er medvirkende til skruen med faldende beboertal.

Landsbyerne burde være et oplagt bosted for nogle af de over ti tusind pendlere, der arbejder i kommunen, men bor andetsteds.

Kommunen og de nuværende beboere bør samarbejde om at vende landsbyernes afvikling til udvikling.

Skole, børneinstitutioner, indkøbsmulighed og offentlig transport bør opprioriteres, landsbyernes hjerteblod.

Der bør i landsbyerne opføres en række velbeliggende lejeboliger, så potentielle tilflyttere til kommunen kan ‘prøve’ livet i landsbyen uden at købe, og så skal der være byggegrunde og ledige boliger at købe, når de vover springet. Lejlighederne kan også blive bolig for seniorer, som fraflytter det store hus og have, men gerne vil blive i landsbyen.

Der bør opføres mødesteder, udendørs og indendørs, fælles byhave med højbede, grill- og bålplads, aktivitetsmuligheder for børn og unge og så bør landsbyerne danne en landsbyklynge, koordinere byfester, afholde fælles events, have fælles grejbank med partytelt, service, lyd- & lysanlæg, fejemaskine, snerydder o.s.v.

Gludsted med bare godt 300 beboere er den landsby, der markerer sig mest. I 2018 var Gludsted blandt de sidste tre i finalen som „Årets Landsby“ takket være lokale ildsjæle og beboernes opbakning, som har betydet bevaring af skole, købmandsforretning ejet af byens borgere i fællesskab, børnehus, dagpleje, fritidstilbud, årligt kunstner-workshop, fabelagtig beliggenhed ved skov og å, og mottoet „Natur, Kultur og Fællesskab“!

Landsbyerne og kommunen bør samarbejde om at markedsføre dette ekstraordinære tilbud om bosættelse nær arbejdspladsen overfor de mange pendlere. Gerne i form at et lækkert fællesskrift, der kan uddeles på arbejdspladsen til de mange mulige tilflyttere. Men hver landsby bør heri fremhæve deres kendetegn og styrker.

Tæt på hinanden. Tæt på naturen.

Byrådets nuværende planer om at lukke Blåhøj Skole, er et skridt i den forkerte retning mod samme byråds målsætning „Liv i hele kommunen“. Og samtidig et farvel til en bosætningsmulighed - og farvel til min tiltro til, at Ikast-Brandes byråd vil borgernes bedste!

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul