Fusionsplaner sendes til afstemning

De to formænd for kartoffelmelsfabrikkerne i henholdsvis Toftlund (AKS), Peter C. Petersen (t.v.), og Brande (AKM), Martin Arvad (t.h.), er enige om at anbefale andelshaverne en fusion af de to kartoffelmelsfabrikker.

Bestyrelserne i kartoffelmelsfabrikkerne AKM og AKS sender forslag om fusion til afstemning blandt andelshaverne. Vedtages forslaget, vil det fusionerede selskab få navnet Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark (AKD).

Bestyrelserne i Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland (AKM) i Brande og i Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland (AKS) i Toftlund har i en periode undersøgt mulighederne for et tættere og mere forpligtende samarbejde.

Nu er man i begge bestyrelser blevet enige om at sende et forslag om fusion af de to virksomheder til afstemning blandt andelshaverne. Det sker på ekstraordinære generalforsamlinger torsdag den 24. februar. Hvis andelshaverne stemmer forslaget igennem, vil det fusionerede selskab få navnet Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark (AKD).

Peter C. Petersen, der er bestyrelsesformand i AKS, påpeger, at der gennem årene har været flere sonderinger om fusion, men at det indtil nu har været svært at nå i mål med endelige aftaler.

- Verden omkring os udvikler sig, og nu er tiden moden. Vi har en enestående chance for at fusionere to effektive og moderne fabrikker – og det endda på et tidspunkt, hvor udsigterne for vores produkter er gunstige.

- Produkterne fra AKS og AKM efterspørges i høj grad på det globale fødevaremarked, og det mærker man tydeligt hos vores fælles salgsselskab KMC. Der vil således fortsat være afsætning for den samlede, fulde produktion fra begge fabrikker, og der bliver ikke tale om fabrikslukninger i forbindelse med fusionen. Tværtimod. Det fusionerede selskab vil have nemmere ved at løfte opgaven og investere i målrettede og dermed effektive udvidelser på begge fabrikker, forklarer Peter C. Petersen.

En vej til en mere sikker fremtid

Formanden for AKM’s bestyrelse, Martin Arvad, påpeger, at fusionen også skal ses som en yderligere fremtidssikring af både AKS og AKM.

- Strukturudviklingen i landbruget omfatter også kartoffelavlerne. Vores andelshaveres ejendomme bliver stadig større, mere specialiserede og mere afhængige af kartoffelavlen, samtidig med at grundomkostningerne på den enkelte ejendom fortsætter med at stige.

- Hvis det fortsat skal være attraktivt at dyrke stivelseskartofler og AKS og AKM skal kunne fastholde og udbygge den stærke position på det globale fødevaremarked, så skal vi være fokuserede på at skabe og udnytte alle tænkelige økonomiske fordele, siger han.

- Bestyrelsernes undersøgelser viser, at der både er umiddelbare og mere langsigtede gevinster at hente ved en fusion. Et af de første tiltag vil være optimering af logistikken og af produktionen af kartoffelmel, som vil resultere i en økonomisk gevinst for andelshaverne allerede i den kommende kartoffel-kampagne.

- Desuden er vi overbeviste om, at vi i forhold til den nødvendige grønne omstilling kan opnå langt bedre resultater i fællesskab, end vi kan hver for sig, fastslår Martin Arvad.

De to bestyrelsesformænd er enige om, at der er et stort potentiale i de mange synergi-gevinster der kan realiseres ved at etablere en samlet virksomhed. Fusionen kan således bidrage til det, som de ser som en af de fornemste opgaver: At styrke og fremtidssikre andelshavernes bundlinje.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul