Flytning af den kommunale tandpleje i Brande - og menneskesynet bag

Torben Lillie

Af tandlæge Torben Lillie

Som det er blevet meldt ud fra kommunens side skal den kommunale tandpleje i Brande midlertidig flyttes til Nr. Snede. Tandplejen er i dag placeret i en sidebygning til administrationsbygningen, der skal rives ned for at gøre plads til den nye skole. Planen er at den kommunale tandpleje skal tilbage i nye lokaler, som skal placeres i eller ved den nye skole.

Dette har et flertal i byrådet besluttet under henvisning til kommunens økonomi. Et mindretal havde ellers foreslået bevarelse af tandplejen i Brande under forskellige former.

Den beslutning er en katastrofe eller rettere sagt bliver det. Ud over alle de fornuftige argumenter, som byrådsmedlemmerne Henrik Kraglund og Anne Bach har fremført, vil jeg fremkomme med yderligere. Jeg vælger naturligvis at se på forholdene med en sundhedsfaglig indsigt.

Børnenes tandsundhed vil lide. For at fastholde en god tandsundhed hos børn og unge, er det nødvendigt med løbende undersøgelser, behandlinger (caries og tandretninger) og ikke mindst forebyggelse. Alle de nævnte forhold er vigtige og kan ikke stå alene. Det bliver svært at opretholde ved den påtænkte flytning til Nr. Snede. Der er ca. 18 km fra Brande og knap 30 km fra Blåhøj!

Der er ingen tvivl om, at børn med ressourcestærke forældre nok skal klare det. Forældrene skal nok løse de ekstra udfordringer - enten ved bøvlet med transport mm. til Nr. Snede eller simpelthen ved at betale sig fra det ved en af byens privatpraktiserende tandlæger. Der er et lovgivningsbestemt kommunalt tilskud på 65% af udgifterne.

Men det er desværre ikke alle børn, der er så heldige. Jeg frygter, at mange "tabes på gulvet" og ikke kommer til at se meget til en tandlæge i de 3-5 år, som det her byggeri vil stå på. Det er netop dem med de svageste ressourcer, som en kommunal tandpleje altid har hjulpet mest. Alle har ret til en god start på voksenlivet mht. tandsundhed. Det er dem det nu går ud over. 3-5 år er en meget lang periode, når man taler om børn og unges tænder. Det kan vi ikke være bekendt Danmark i 2018.

Jeg undrer mig virkelig over det menneskesyn, der ligger til grund for denne beslutning. Og dette blot for måske at spare lidt småpenge her og nu.

En løsning kunne være at beholde sidefløjen, hvor den kommunale tandpleje er, i det meste af byggeperioden. Den kan så rives ned, når den nye klinik er bygget og klar et sted i nærheden.

Så min opfordring til byrådet kan kun være: Kære politikere vis jer nu som politikere med et fornuftigt menneskesyn; frigør jer lidt fra kommunens "regnedrenge" og omgør denne beslutning!

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS
Bannerannonce Telekæden Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2022