Du ved hvad du har!
Af Simon Vanggaard, gruppeformand for Dansk Folkeparti Ikast-Brande
Lige om lidt skal vi i stemmeboksen. Spørgsmålet vi skal tage stilling til, burde være simpelt:
Vil du afskaffe forsvarsforbeholdet – ja eller nej?
I stedet for at stille danskerne det simple og let forståelige spørgsmål, så er det i stedet endt med en 23-ords lang sætning om deltagelse, samarbejde og sikkerhed.
Måske er det den kringlede formulering, der gør, at vi så tæt på valgdagen stadig har en tredjedel af befolkningen, der er i tvivl?
Statsminister Mette Frederiksen lovede så sent som i efteråret, at forsvarsforbeholdet ikke ville komme til afstemning i denne valgperiode. Det løfte har hun nu brudt. Årsagen er, at der er krig i Europa. En hel del af dem jeg møder forstår ikke, hvorfor det er i en krigstid, vi skal tage sådan en folkeafstemning. Det forstår jeg dog godt.
Det handler om, at frygten skal få danskerne til at stemme ja og fjerne et irriterende benspænd for politikerne. Det er nemlig træls at være dansk minister og blive sat udenfor døren, når ens EU-venner skal diskutere franske kolonimissioner i Afrika.
Man vil også gerne sende et signal til Putin om, at vi står sammen. Javel! Jeg tvivler dog på, at Putin overhovedet ved, at vi har et forsvarsforbehold i Danmark. Og hvis han gør, tænker jeg ikke, det holder ham søvnløs, at vi skal stemme om at fjerne det.
Jeg synes ikke, vi skal lade frygten overtage fornuften. Danmarks sikkerhed er afhængig af et stærkt og samlet NATO-samarbejde. Et samarbejde vi selv har været med til at grundlægge, og som har forvaret os siden 1949. Uden NATO havde vi været alvorligt truet under den kolde krig. En kold krig der er blevet varm igen, og som nu får selv det neutrale Sverige og nabolandet til Rusland, Finland, til at søge optagelse.
Jeg køber ikke argumentet om, at det ikke er et spørgsmål om enten NATO eller EU-indsatser. For krudt kan du kun skyde med én gang. Hvis også vi vil være en del af et europæisk militær, så kan vi ikke bruge de samme ressourcer på tilsvarende missioner i NATO. Danmark har mistet 68 soldater de sidste 25 år. Vi har i den grad taget vores tørn. Uagtet at vi ikke har været en del af EU's forsvarssamarbejde. Vi skal fortsætte med at føre en aktiv indsats, men den behøver ikke have sit udgangspunkt i Bruxelles.
Hvis vi først fjerner vores forbehold, så bliver vi aldrig spurgt igen om vi vil indføre det. Vi HAR et sikkert Danmark. Vi HAR stærke alliancepartnere i NATO, og vi har ikke brug for mere EU. Tværtimod.
Min opfordring er klar. Stem nej til at fjerne forbeholdet den 1. juni.
Tilføj kommentar